Stimmen; Stimming is zelfstimulatie bij autisme door het uitvoeren van herhaalde repetitieve handelingen; Tics bij autisme

Stimmen | Zelfstimulatie autisme door herhaalde handelingen

Voor dit blog mocht ik onderzoeken wat de term ‘stimmen’ inhoudt. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van het woord gehoord, maar het blijkt dat er meer mensen zijn dan je aanvankelijk denkt die gebruik maken van stimming.

Vakantiestress

Het is zomervakantie 2011 als we met het vliegtuig op vakantie gaan naar Cyprus. Zoonlief is dan 8 jaar oud en heeft de diagnose ADHD (ASS kwam pas later naar voren) waar hij nog geen medicijnen voor krijgt. En eerlijk is eerlijk, ik had toen ook nog geen tot weinig inhoudelijke kennis van ADHD. Concreet houdt dat in dat we zonder mijn zoon echt voor te bereiden op wat zou gaan komen, op het vliegtuig stapten. Onvoorstelbaar? Tja, achteraf snap ik het ook niet zo goed.

Ondanks het feit dat zoonlief geen enkele voorbereiding had gehad op wat hem te wachten stond ging de reis echt fantastisch. Gelukkig is hij ondanks zijn autisme en ADHD altijd wel flexibel geweest! Het lijkt me erg moeilijk als dat niet het geval zou zijn…

Tic

Na het boarden viel me ineens iets op: mijn zoon ‘snuffelde’ met regelmaat steeds aan zijn handen. En eerlijk gezegd schrok ik daar een beetje van. Ik kon het niet helpen, maar ik vond het vreselijk dat mijn zoon een tic leek te hebben, wat moesten mensen daar niet van denken?! Daarom sprak ik hem erop aan, maar hij kon er natuurlijk niet mee stoppen! Sterker nog, het was duidelijk een vakantiesouvenir. De tics zijn soms veranderd, maar hij doet het als er spanningen zijn waar hij mee om moet gaan nog steeds.

Definitie stimmen: Zelfstimulatie door herhaalde handelingen

Definitie stimmen

We maken een grote sprong voorwaarts in de tijd naar het heden. Ik blog al een hele tijd met heel veel liefde en plezier voor Wendy (eigenaresse van deze fantastische webshop, red.) en de onderwerpen waar ik over schrijf bespreken we samen. Halverwege dit jaar vroeg ze me of ik een blog wilde schrijven over ‘stimmen’. Prima, ik heb geen idee wat het is, maar ik zet hem erbij op de lijst!

Deze maand was het dan zover. Ik moest een blog schrijven over het onderwerpen stimmen of stimming en daarom ging ik op onderzoek uit. Na wat speurwerk leer ik dat het woord stimmen door autisten zelf is bedacht en dat het woord is afgeleid van het Engelse (self)stimulation.

De Nederlandse definitie van stimmen of stimming zou dan ook de volgende kunnen zijn:

Zelfstimulatie door herhaalde handelingen

Vaak worden hiervoor repeterende en fysieke activiteiten voor gebruikt die zonder nadenken kunnen worden uitgevoerd. Deze bewegingen kalmeren, zorgen voor een betere concentratie en brengen rust in stressvolle situaties.

Dus, je begrijpt misschien wel dat ik me schuldig voel met terugwerkende kracht. En die omgeving waar ik me vroeger zo druk om maakte? Die kan me gestolen worden!

Het stomme is dat als ik er eens even rustig over nadenk, me nog meer dingen te binnen schieten die als stimming bestempeld kunnen worden. Al die momenten dat mijn zoontje in zijn enthousiasme stond te wapperen (fladderen) met zijn handjes of aan zijn haar bleef draaien tot kale plekken aan toe, geluidjes maakte die op mijn zenuwen werkten en ga nog maar even door. Allemaal bewegingen en uitingen om tot rust te komen. Eigenlijk is het heel erg knap.

Is stimmen alleen voor autisten?

Is stimmen alleen voor autisten?

Omdat ik werkelijk geen idee had vroeg ik hem er voorheen altijd om ermee te stoppen, tegenwoordig gebruik ik het juist als een opening. Kan ik hem gericht vragen als ik zie dat hij stimt (laten we er een werkwoord van maken ook al is het dat officieel niet) wat er aan de hand is door te benoemen wat ik zie.

Daarnaast besef ik jaren later dat er veel mensen zijn die stimming gebruiken om zich beter te kunnen concentreren of om beter met spanningen om te kunnen gaan, let er maar eens op. Het goede nieuws is dat jij nu ook op de hoogte bent waarom mensen gebruik maken van stimming, dus kan ook jij er goed op inspelen!

Was jij al bekend met stimmen? 

Lees ook

Snoezelruimte op school voor kinderen met autisme

Hoe richt je een snoezelruimte in zodat kinderen met autisme kunnen snoezelen en tot rust [...]

Autisme en automutilatie | Wat is zelfbeschadiging?

Autisme en automutilatie; Zelfbeschadiging bij ASS; Wat is automutilatie, wat zijn oorzaken, symptomen en behandeling.

Thuis omgaan met autisme: 6 tips

En dan krijgt je kind de diagnose autisme. Vaak komt de diagnose niet als een [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.