Yes, december is weer begonnen. En dat betekent tijd voor flikkerende kerstverlichting, kersthits meezingen uit volle borst, lekker geurende kerstschotels en bovenal veel gezelligheid met familieleden. Voor veel mensen een geweldig vooruitzicht, maar HSP en kerst is een minder briljante combinatie. Voor iemand met HSP is kerst vooral overweldigend én stressvol.
Waarom is kerst zo stressvol?
Al in september beginnen de eerste kerstcommercials en schalt Mariah Carey alweer luidkeels door de speakers. En de maanden richting kerst bouwt de spanning langzaam op. “Staat jullie kerstboom al?”, “wat gaan we eten met kerst?”, “zullen we ook cadeautjes doen met de hele familie?”. Vervolgens komt alles samen op twee dagen. Familie, cadeaus, voor honderden euro’s aan boodschappen die tot culinaire hoogstandjes moeten worden omgetoverd. De verwachtingen zijn torenhoog, iedereen moet het naar zijn zin hebben en alles moet perfect zijn. Tenminste, dat voelt zo, en dat voelt zeker zo voor iemand met hooggevoeligheid.
HSP en kerst: zo blijft het leuk!
Maar hoe krijg je dan wel een lachende en zingende familie aan tafel? Zo’n uitermate gezellige tafelschikking, zoals de commercials jou voorschotelen? En hoe zorg je ervoor dat niet iedereen op z’n tenen moet lopen of met de tong op je schoenen het kerstdiner in elkaar staat te flansen. We geven je vier tips om HSP en kerst wel een gouden combinatie te maken.
Tip 1 – bepaal jouw kerst
Als kerst voor jou aanvoelt als een enorme energieslurper, dan is het misschien tijd om eens te bepalen wat voor jullie gezin belangrijk is. Hoe ziet jullie ideale kerst eruit? Moet daarvoor de hele familie de hele dag over de vloer komen of is vanaf 16 uur ook goed? Of wil je kerst alleen met jouw gezin vieren? En horen daarbij dan ook culinaire hoogstandjes of is jullie favoriete gezinsgerecht met een extra lekker dessert ook feestelijk genoeg?
Tip 2–creëer overzicht en rust
Als jij weet hoe Kerstmis het beste voor jullie werkt, dan creëert dat al overzicht. En houdt de rest ook overzichtelijk. Prop niet allemaal activiteiten achter elkaar in het programma, want de wereld bestaat ook vóór en na kerst. Benut die tijd en houd je kerstdagen rustig. Een strakke planning geeft stress en te veel overgangsmomenten waarin continu geschakeld moet worden. En dat zorgt voor een behoorlijk aanslag op je energie.
Tip 3 – blijf bij jezelf
Als HSP’er ben je erg gevoelig voor stemming en emotie. Komt jouw schoonmoeder binnen met een negatieve vibe, zorg er dan voor dat je dit niet overneemt. En dat is heel erg moeilijk, maar probeer je in te beelden dat jij in jouw eigen bubbel zit. Alles wat je niet wilt binnenkrijgen ketst af op jouw bubbel. Wordt het je toch een keer te veel en voel je je moe en geprikkeld. Neem dan even een paar minuutjes voor jezelf op het toilet om diep in en uit te ademen. Pak je rustmomentje, blijf bij jezelf en houdt jouw eigen spanningslevel laag.
Tip 4–HSP en kerst >>genieten
Kerst mag vooral gezellig zijn! Met alle heisa eromheen vergeet je soms gewoon te genieten van de tijd met elkaar. Besef je dat jij niet als enige verantwoordelijk bent voor een gezellige en fijne kerst, dat ben je met elkaar. Ontspan en geniet van het moment!
Fijne kerstdagen!