Zwaar werk? Dat wil je toch vermijden? Nou, een beetje gewichtheffen op z’n tijd kan echt geen kwaad. En de zwaar werk activiteiten waar we vandaag over schrijven, houden niet in dat je kind met IKEA-meubelen gaat sjouwen. Deze activiteiten kunnen helpen bij het verwerken van sensorische input. Ringt er geen belletje? Lees dan eerst even onze blog over het zintuigelijk dieet. Vandaag zoomen we in op de zwaar werk activiteiten, die soms bij een zintuigelijk dieet worden geadviseerd.
De zeven zintuigen
Normaliter leggen mensen de link met zintuigen naar de vijf gebruikelijk: horen, zien, voelen, ruiken en proeven, en soms nog een zesde zintuig. Maar er horen nog twee soorten zintuigen in het rijtje thuis, namelijk: het vestibulair en het proprioceptief zintuig. Het vestibulaire zintuig zorgt ervoor dat we langzaam kunnen bewegen en controle en balans houden over ons lichaam. Proprioceptie is verantwoordelijk voor het bewustzijn van ons lijf. Hierdoor weet je op elk moment waar je arm zich bevindt en of je rechtop staat.
Sensorische verwerking – vestibulair en proprioceptie zintuig?
Sommige kinderen verwerken sensorische prikkels niet helemaal zoals het zou moeten. Het kan je zijn opgevallen dat je kind wankel gedrag vertoont, vaak valt als de grond niet vlak is of bewegende activiteiten zoals schommelen of fietsen probeert te vermijden. Het vestibulair zintuig zorgt voor stabiliteit en een verstoorde informatieverwerking zorgt voor instabiel gedrag. Jouw kind kan hiervan duizelig- of misselijkheid ervaren, waardoor hij bepaalde situaties zal mijden.
Bij overprikkeling van het proprioceptief zintuig ervaren kinderen ook een gevoel van onbalans. Volwassenen beschrijven dit gevoel dit als zeeziek of dronken zijn. Je huid, oren en ogen spelen hierin een belangrijke rol.
Waarom zwaar werk activiteiten?
Sommige kinderen hebben wat hulp nodig om controle te krijgen over hun evenwicht en lichaamsbewustzijn en zwaar werk activiteiten helpen daarbij. Zwaar werk is hierbij gedefinieerd als een activiteit waarbij je weerstand ervaart tijdens duwen of trekken. Bijvoorbeeld zwemmen, trampolinespringen of klimmen in een klimrek.
De activiteiten stimuleren het vestibulaire en proprioceptieve zintuig, waardoor kinderen beter beseffen waar ze zich op dat moment bevinden. Hierdoor creëren ze meer veiligheid en ze worden er rustiger van. Ervaring leert dat kinderen op den duur minder rigoureus onveilige situaties opzoeken, zoals hard tegen dingen aanlopen of van iets afspringen dat net te hoog is.
Thuis zwaar werk activiteiten organiseren
Zwaar werk activiteiten kunnen als onderdeel van een zintuigelijk dieet ingebed zijn in een vast schema, maar los daarvan komt je kind in aanraking met heel veel situaties waarin hij moet duwen of trekken. Is je kind nooit bezig met zwaar werk activiteiten en denk je dat dit hem kan helpen in het verwerken van sensorische prikkels, probeer je kind dan eens wat vaker te laten:
- Overgooien met een balletje
- Fietsen
- Kleien
- Twister spelen
- Tillen, bijvoorbeeld de wasmand of de boodschappen
- Helpen met het winkelwagentje duwen
Meer lezen? Kijk eens naar onze andere blogs. Voor hulpmiddelen bij zwaar werk activiteiten kun je terecht in onze webshop.