Wauw, wat is er de laatste weken veel gebeurd! Voor het eerst in jaren hebben we te maken met een officiële pandemie. De hele wereld is in de ban van corona… Veel volwassenen hebben te maken met heftige emoties, maar kinderen ook. Daar wil ik in dit blog even bij stilstaan. Kinderen en omgaan met emoties.
Emoties
Ieder mens ervaart emoties: we voelen ons boos, blij, teleurgesteld, maar ook verdrietig of gefrustreerd. Kinderen moeten nog leren omgaan met emoties en kunnen daarom heel heftig, soms zelfs explosief reageren door bijvoorbeeld een driftbui. Zeker nu de scholen door corona gesloten zijn kunnen kinderen zich heel erg verdrietig of gefrustreerd voelen. Boos zijn, omdat ze niet met hun vriendjes kunnen spelen. Heftige emoties om te reguleren, zeker voor kinderen. Maar hoe kun je kinderen leren om op een goede manier met al die emoties om te gaan?
Emoties zijn nuttig
Vooropgesteld: mensen hebben emoties nodig om te overleven, het ontkennen ervan is dus compleet zinloos. Het kan voor jou als ouder lastig zijn als je kind boos op je is, maar in feite leert je kind op zo’n moment voor zichzelf op te komen. Als je kind verdrietig is verwerkt het nare ervaringen. Angst zorgt ervoor dat je kind geen gevaarlijke dingen doet.
Zeg jij wel eens tegen je kind: ‘Stel je niet zo aan!’? Hoe reageert je kind op dat moment? Grote kans dat hij zich niet serieus genomen voelt en boos op je wordt. Als je te vaak de gevoelens van je kind ontkent kan het zijn dat hij zijn gevoel uiteindelijk maar helemaal niet meer met je deelt. En dat is natuurlijk niet wat je als ouder wil.
Vind je het na het lezen van onderstaande tips nog altijd lastig om met je kind over gevoelens en emoties te praten? In ons assortiment vind je verschillende boeken die je hierbij kunnen ondersteunen.
Tips omgaan met emoties
Goed, we weten nu wat niet werkt. Wat is dan wel de goede manier om met emoties om te gaan? Op de website van Psychogoed (hier) vind ik een 5 stappenplan:
#1. Neem de tijd voor je kind
Om goed met emoties om te kunnen gaan is het belangrijk om even de tijd voor je kind te nemen en zelf eerst even tot rust te komen. Realiseer je dat je kind het niet vervelend bedoelt.
#2. Luister naar je kind
Luister naar het verhaal van je kind zonder het te onderbreken en zonder te oordelen. Als je kind zich gehoord voelt scheelt dat al enorm.
#3. Benoem het gevoel
Zeg tegen je kind dat je ziet dat hij boos is, teleurgesteld of welke emotie ook.
#4. Erken het gevoel
Ieder mens wil erkenning, je kind ook. In dit geval zou een voorbeeld kunnen zijn: “Het is ook niet leuk dat de school dicht is en je nu niet met je vriendjes kunt spelen en mama je moet helpen met het maken van je huiswerk…”
#5. Vertel wat je verwacht
Een oplossing voor bovenstaand voorbeeld zou kunnen zijn: “Als je nu eerst het huiswerk afmaakt, kun je daarna facetimen met je vriendje.” Grote kans dat je kind zich begrepen voelt en nu wel gemotiveerd is om aan de slag te gaan met het huiswerk.
Hopelijk heb je wat aan deze tips om in deze spannende tijd je kind te kunnen helpen omgaan met emoties. Vergeet niet dat kinderen heel goed aanvoelen hoe jij je voelt, wees daar dan ook eerlijk over. Praten met elkaar helpt, maar houd hierbij natuurlijk wel rekening met de leeftijd van je kind.