Hoogsensitief kind en verjaardagen + tips

Hoogsensitief kind (HSK) en verjaardagen + tips

Vorige maand was mijn lieve hoogsensitieve zoon jarig. Hij werd alweer vijf jaar, een hele hand vol! Maar jeetje, wat vond hij het spannend. Daarom in dit blog tips voor een hoogsensitief kind en verjaardagen.

Verjaardag

Als er een spannende aangelegenheid nadert, zoals bijvoorbeeld zijn verjaardag, verandert mijn kind in een menselijke stuiterbal. En mijn kind is helaas niet ‘zomaar’ hoogsensitief , nee, ik ontdekte laatst dat hij hoogstimulatief (drukgevoelig) is. Kort gezegd leeft hij zijn leven enorm intens, is hij enorm beweeglijk en ontzettend gevoelig voor spanningen. En ja, als alles even anders loopt dan hij had bedacht (en dat is echt iets anders dan: had verwacht) dan wordt hij uit pure onmacht wel eens verschrikkelijk boos en verdrietig.

Lees hier meer: Hoogstimulatief kind | Kenmerken + tips bij het opvoeden van een drukgevoelig kind

Verjaardagsfeestje

Na zijn verjaardag kwam er natuurlijk ook nog een verjaardagsfeestje voor een paar klasgenootjes. We hadden besloten om dit op zondag te houden zodat we het gewone leven zoveel mogelijk door konden laten gaan. De zaterdag voor zijn feestje had hij echter een kleine meltdown. Hij was zó vreselijk zenuwachtig dat hij niet naar zwemles wilde. Met geen tien paarden kregen we hem naar het zwembad. Ook de rest van de dag was hij op van de zenuwen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je hoogsensitieve kind ook een beetje plezier heeft van zijn verjaardag en zijn feestje?

Tips hoogsensitief kind en verjaardagen

aftellen naar

Tip #1

Een aftelkaart kan ondersteuning bieden wanneer je kind graag inzichtelijk wil hebben hoeveel nachtjes slapen het nog duurt tot zijn verjaardag of het feestje.

Tip #2

Op een verjaardag zijn vaak veel mensen die met gezellig met elkaar praten. Mensen (dus ook kinderen) die hooggevoelig zijn kunnen door het rumoer moeite hebben om zich te concentreren op een gesprek. Het kan dan zo zijn dat je kind je gewoon écht niet hoort wanneer je op zo’n moment tegen hem praat. Dat is geen onwil van je kind, maar komt door de ruis die al die rumoerigheid veroorzaakt. Zorg dan ook dat je op gelijke hoogte oogcontact maakt met je kind, hem even aanraakt en dan pas zegt wat je te te zeggen hebt. Grote kans dat het dan wél bij hem binnen komt.

Tip #3

Iets wat ik niet vaak genoeg kan roepen en wat tegenwoordig steeds vaker een zeldzaamheid lijkt: less is more. Echt waar. Natuurlijk is het één groot feest dat je kind jarig is. Maar als je weet dat je kind hooggevoelig is dan is het wel slim om daar rekening mee te houden. Houd feestjes overzichtelijk voor je kind door niet te veel mensen tegelijk uit te nodigen en maak ook het feestje zelf niet te lang. Bij ons duurde het feestje van 14.00 uur tot 17.00 uur, dat was echt lang genoeg. Probeer in de tijd die je hebt ook niet te veel activiteiten te proppen, maar neem liever de tijd voor twee of hooguit drie activiteiten. Onze vijfjarige heeft met veel plezier buiten gespeeld met zijn vriendjes. Voor de kinderen die even rust nodig hadden was er de mogelijkheid om te knutselen.

Tip #4

Misschien een inkoppertje, maar probeer op de verjaardag en het feestje activiteit en rust zoveel mogelijk af te wisselen zodat je kind (en andere kinderen die gevoelig zijn voor prikkels) even op adem kunnen komen. Kijk hierbij ook goed naar je kind. Wordt hij erg druk en is hij niet meer af te remmen? Dan is dát het moment om een rustigere activiteit te gaan doen.

En als bonustip: vergeet vooral niet om zelf ook te genieten van deze bijzondere dag. Ik wens je een hele fijne dag!

Wat is volgens jou de beste tip om verjaardagen en feestjes te vieren met een hoogsensitief kind?

Lees ook

Hoogsensitief kind | 10 tips om het kind te begeleiden

Heb je een hoogsensitief kind en vind je het lastig om je hooggevoelige kind op [...]

6 x tips voor het ontprikkelen van je kind

Superkrachten, die lijk je tegenwoordig nodig te hebben om iedere dag zonder kleerscheuren door te [...]

Tips tegen overprikkeling bij autisme

Prikkels komen binnen via je zintuigen en omvat alles wat je ziet, hoort, voelt, proeft [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1943 reviews.
Ontvang een bericht als dit product leverbaar is. We informeren je wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder jouw geldig e-mailadres achter.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren