Wat is diepe druk en wat biedt het jouw overprikkelde kind

Wat is diepe druk en wat biedt het jouw overprikkelde kind?

Prikkelverwerking is niets anders dan het vermogen om prikkels te zien, ruiken of horen. En deze als het nodig is te filteren of zelfs te negeren. Bij een verstoorde prikkelverwerking is er geen balans tussen de prikkels die binnenkomen en de verwerking ervan. Hierdoor raakt een kind overprikkeld. En dit heeft allerlei soorten klachten en gedrag als gevolg. Hoe kun je deze klachten zoals hoofdpijn, onrust, stress, slechte concentratie, druk gedrag verminderen? Want een overprikkeld kind voorkom je liever.

Wat is diepe druk?

Diepe druk is een bewezen effectieve methode om een overprikkeld persoon, in dit geval kind, te kalmeren. De druk geeft het kind een veilig gevoel waardoor het gevoel van overprikkeling afneemt. Kinderen met prikkelverwerkingsproblemen voelen zich in veel gevallen, bij overprikkeling, bang of onrustig. Diepe druk helpt, maar wat is het? Dat is een stevige druk (door een knuffel of verzwaringsdeken) op het lichaam van je overprikkelde kind. Hierdoor kan het centrale zenuwstelsel (waar de prikkels binnenkomen) de prikkels beter verwerken. Het effect van diepe druk is rustgevend. En dit gevoel zorgt ervoor dat het teveel aan prikkels afneemt. Dit is hetzelfde effect als het troosten van je verdrietige kind. Het huilt, jij pakt hem vast voor een dikke knuffel en hierdoor ontspant je kind.

De effecten van diepe druk bij een verstoorde prikkelverwerking

Effecten van diepe druk

Diepe druk wordt vaak gebruikt om de verstoorde prikkelverwerking in balans te brengen en is een zeer succesvolle manier. Tijdens de diepe druk, of knuffelen, worden in de hersenen hormonen geactiveerd. Oxytocine, serotonine en dopamine komen vrij; deze stofjes vallen onder de gelukshormonen en zorgen voor een fijn gevoel. En ze hebben een positief effect op het immuunsysteem. De prikkelverwerking wordt gestimuleerd, zodat het overprikkelde kind wordt geholpen.

Verzwaringsknuffel het geven van diepe druk

Verzwaringsknuffels

Je kunt op verschillende manier een diepe druk geven, waardoor de prikkelverwerking in de hersenen op de juiste manier wordt gestimuleerd. Deze methode, ook wel DDS genoemd, diepe druk stimulatie, helpt kinderen met autisme, ADD, ADHD en andere psychische of lichamelijke klachten. Ook prematuur geboren kinderen kunnen last hebben van een verstoorde prikkelverwerking. Je kunt gebruik maken van verzwaringsdekens of verzwaringsknuffels. Door onder de deken te liggen of met de knuffel te knuffelen krijgt het kind een geborgen en veilig gevoel. De overprikkeling en onrust neemt af en je kind kan weer normaal functioneren. Een verzwaringskussen is niet alleen heel effectief wat betreft de werking, jouw kind zal de knuffel ook als vertrouwd vriendje zien. Hoe leuk zijn bijvoorbeeld de hagedissen, de kikker, hond of kat? Of de vriendelijke zeester? Allemaal met dezelfde functie: ze troosten jouw overprikkelde of verdrietige kind. Met als resultaat dat je kind zich beter kan concentreren in de klas of als het thuis aan zijn huiswerk zit. Ook ondersteunt het een goede nachtrust; je kind kan zijn teveel aan energie kwijt en kan ontspannen naar bed.

Lees ook

Verzwaringsknuffel | Rust voor overprikkelde kinderen

Heeft jouw kind last van prikkels? En komt het door al die prikkels moeilijk tot [...]

Overprikkeling voorkomen

Overprikkeling voorkomen is beter dan genezen. In dit blog ga ik in op overprikkeling en [...]

Hoe ga je als je hoogbegaafd bent om met prikkels?

Hoe ga je als je hoogbegaafd bent om met prikkels? We leggen het je uit [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.