Prikkelverwerkingsproblemen bij prematuur geboren kind

Prikkelverwerkingsproblemen bij prematuur geboren kind

De geboorte van een premature baby gaat bijna altijd met meer problemen gepaard dan een ‘normale’ geboorte. In zo goed als alle gevallen wordt de baby in het ziekenhuis geboren en moet het kindje de couveuse in om verder te kunnen groeien voordat het mee naar huis mag. Deze baby’s maken geen ‘zachte landing’ in deze wereld. Vaak zie je als gevolg daarvan, op zowel korte als lange termijn, bepaalde (ontwikkelings)problemen ontstaan. Een verstoorde verwerking van prikkels is daar een voorbeeld van.

Wat is prikkelverwerking?

Prikkels zijn stukjes informatie die je via je zintuigen binnenkrijgt. Daarna worden deze prikkels ‘gelezen’ door je hersenen. Hieruit volgt een bepaald gedrag of een beweging. Bij een ‘normale’ prikkelverwerking is er balans tussen de prikkels die binnenkomen en de prikkels die verwerkt kunnen worden. Bij een verstoorde prikkelverwerking kun je de prikkels niet goed selecteren of je hebt meer tijd nodig om ze te kunnen verwerken. Met overprikkeling of juist onderprikkeling tot gevolg en hierdoor functioneringsproblemen.

Verstoorde prikkelverwerking kind

Heeft jouw kind last van een verstoorde prikkelverwerking? Dan kan hij gevoelig zijn voor prikkels en is dan bijvoorbeeld snel afgeleid. Maar ook kan hij bepaalde prikkels juist missen tijdens dagdromen. Prikkels vermijden zien we ook of juist het tegenovergestelde, dat het kind veel prikkels opzoekt.Te vroeg geboren kinderen krijgen tijdens of vlak na de geboorte een combinatie van te veel (door bijvoorbeeld alle apparaten en behandelingen) en te weinig prikkels (doordat ze in een couveuse liggen en veel minder bij de ouders). Hierdoor kunnen ze veel sterker reageren op bepaalde geluiden

Ieder kind is anders

Als je je pasgeboren kindje uit het ziekenhuis mee naar huis mag nemen, zijn ze vaak de eerste maanden overprikkeld. Veel meer dan leeftijdsgenootjes, die niet een aantal weken in het ziekenhuis (in een couveuse) hebben gelegen. De couveuse kindjes zoeken veiligheid en geborgenheid maar willen ook de omgeving ontdekken. Omdat prematuren minder ontspannen zijn, lukt het ze vaak niet hierin een balans te vinden. Met als gevolg geen stabiele prikkelverwerking. En op lange termijn kunnen deze prikkelverwerkingsproblemen aanhouden en/of verergeren. Uiteraard is het niet zo dat elk te vroeg geboren kindje dezelfde problemen ontwikkeld. Hierin zijn uiteraard veel verschillende gradaties; ieder kind reageert namelijk anders.

Te vroeg geboren: meer kans op ADHD en autisme

Zeker kinderen, die veel te vroeg geboren worden bij een zwangerschap van minder dan 32 weken, hebben vaker last van een verstoorde prikkelverwerking dan leeftijdsgenootjes. Er lijkt een verband met symptomen van ADHD en autisme. Om deze gedragsmoeilijkheden te verkleinen, is het van groot belang om goede nazorg te verlenen aan prematuur geboren kinderen. Doordat zij een vertraging hebben in de ontwikkeling van de hersenen, kunnen, als ze een paar jaar oud zijn, ADHD, autisme of andere gedragsproblemen ontstaan.

Hoe help je een kind met een verstoorde prikkelverwerking?

Jouw prematuur geboren kind heeft prikkelverwerkingsproblemen. Hoe kun je hem of haar helpen? Als de prikkels vanuit de zintuigen niet in balans zijn, kan dit de ontwikkeling van je kind in de weg staan. Door middel van SI-therapie, sensorische informatieverwerkingstherapie, kan jouw kind geholpen worden. Je kind leert namelijk om te gaan met de prikkels die ze binnenkrijgen. Met als doel dat het daarna niet meer (zo snel) overprikkeld raakt.

Lees ook

6 x tips voor het ontprikkelen van je kind

Superkrachten, die lijk je tegenwoordig nodig te hebben om iedere dag zonder kleerscheuren door te [...]

Overprikkeling voorkomen

Overprikkeling voorkomen is beter dan genezen. In dit blog ga ik in op overprikkeling en [...]

Verzwaringsknuffel | Rust voor overprikkelde kinderen

Heeft jouw kind last van prikkels? En komt het door al die prikkels moeilijk tot [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2044 reviews.