sneeuwklei-baking-soda

Zelf sneeuwklei maken met maar 2 ingrediënten!

Twee keer per maand geef ik een Kneed&Kliederlab in Speeltuin Bankaplein in Utrecht. Samen met ouders maken we zelf speelmateriaal voor kinderen, zogenaamd sensopatisch speelmateriaal. Senso betekent zintuigelijk en patisch staat voor beleven. Bij sensopatisch spel gaat het dus om zintuigelijk beleven. We hebben tijdens de Kneed&Kliederlabs bijvoorbeeld al eens zelf klei gemaakt, of wolkenverf. Of gekleurde-rijst-voelbakken.

Sensopatisch spel

Als moeder van 2 zonen van 4 en 6 jaar ontdekte ik al snel de magie van sensopatisch spel. Met sensopatisch spel bied je kinderen namelijk speelmateriaal waarmee ze kunnen experimenteren. Er staat geen eindproduct centraal, er is geen opdracht en falen is niet aan de orde. Alles is goed. Een mooi voorbeeld van dit soort spel is het spelen met klei. En wist je dat je heel gemakkelijk en snel zelf klei kunt maken?

Sneeuwklei

Van de week pakte ik een pakje baking soda en deed er wat water bij. Gewoon, om eens te kijken wat er zou gebeuren. Ik doe dit wel vaker, want ik ben altijd op zoek naar mooie recepten voor speelmateriaal. Voor de Kneed&Kliederlabs, maar vooral voor mijn 2 zonen. Die het heerlijk vinden om, na een drukke dag school of een druk verjaardagsfeest, even te onstpannen met een mooie berg klei.

Ik mixte dus de baking soda en het water en hoppa: sneeuwklei. En leuk dat het is! Het kraakt een beetje. Het is heel mooi wit. Als je het even in de koelkast zet, dan is het ook nog eens koud. Kinderen kunnen er mooie ballen mee rollen, sneeuwpoppen mee maken of andere dingen mee doen. Het lijkt niet op traditionele klei, die wat natter is. Deze klei kruimelt en daardoor moet je voorzichtig en geconcentreerd kneden en bouwen en maken. Deze binnensneeuw is een hele leuke uitdaging!

Je hebt nodig:

  • 1 cup baking soda
  • ¼ cup koud water

Laat je kind baking soda met het water mengen. En klaar is de klei. Vind je de klei te nat? Voeg dan wat baking soda toe. Kun je niet goed balletjes maken van de klei? Voeg wat druppels water toe.

sneeuwklei maken met 2 ingrediënten

Enkele tips:

  • Doordat je ingrediënten gebruikt die ‘eetbaar’ zijn, is deze klei al geschikt vanaf jonge leeftijd. Kinderen vanaf 1 à 1.5 jaar kunnen hier al lekker mee aan de slag. Een likje of een klein hapje nemen is niet erg.
  • Ik laat mijn jongens altijd op een dienblad spelen, omdat de opstaande randjes direct een kader aangeven. Dan beperk je de schade en dat is fijn voor je huis en je humeur. Ik heb mijn zoons geleerd dat de klei op het dienblad moet blijven en dat gaat redelijk goed. Een ander voordeel van op een dienblad laten spelen, is dat kinderen dan al vanaf jonge leeftijd het verschil zien tussen dit soort speelmateriaal en hun eigen eten. Hun eten ligt (meestal?) niet op een dienblad, maar op een bord. Door de klei altijd op een dienblad aan te bieden, leren ze dat deze klei niet gegeten gaat worden. Dat het speeltijd is in plaats van eet tijd.
  • Onder het dienblad ligt een wasbaar douchegordijn van de Ikea. Na het spelen pak ik de punten van het douchegordijn bij elkaar en schud het gordijn ergens boven uit. Tuin, prullenbak en bij hele erge schade boven de douchebak. En dan kan ie ook nog eens in de was, superfijn natuurlijk.
  • Deze klei kun je aanvullen met hele leuke winterse props. Denk eens aan glitter, plastic winterdieren, Playmobil poppetjes die spelen in de sneeuw of zoals ik deed: knip een sjaal van knutselvilt en zoek wat takjes in de tuin.
  • Bewaren doe je het beste in een onafgesloten bakje. De klei kan in een afgesloten bakje gaan schimmelen. Het beste bewaar je de klei dus in een open bakje, zodat hij een beetje uitdroogt. Als je er weer mee wilt gaan spelen, voeg je gewoon wat water toe. Op deze manier is de klei maanden houdbaar.

Heel veel plezier met de sneeuwklei!

Nog meer leuke diy’s voor echte durfhetzelf-ers kan je vinden op bijboefenmop.nl

Babbe van Ginkel

Lees ook

Zintuiglijk spel: wat is het en waar dient het voor?

Zintuiglijk spel is de basis voor de ontwikkeling van jouw kleintje. Proeven, ruiken, horen, zien [...]

Zintuiglijk dieet

Kinderen functioneren beter door een zintuigelijk dieet! Een dieet voor je zintuigen, bestaat dat? Jazeker, [...]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2117 reviews.