Reviews & Zekerheden

9,3
(2157)
9,3
2157 Reviews
zintuigelijk dieet

Zintuiglijk dieet

Televisiekijken, eten, buiten spelen, muziek luisteren, dansen, koken, knuffelen, alles wat je doet wordt geregistreerd door je zintuigen. Je zintuigen worden dus de hele dag geprikkeld. Voor de meeste volwassenen is dit een gewoonte, maar het kan zijn dat je soms uitgeput op de bank ploft of juist staat te stuiteren van de energie. Kinderen ervaren hetzelfde, maar zij zijn er nog niet aan gewend hoe je hiermee om kunt gaan. Een zintuigelijk dieet kan in die gevallen soms uitkomst bieden. Een dieet voor je zintuigen, bestaat dat? Jazeker, je leest er alles over in deze blog!

Wat is een zintuiglijk dieet?

Een zintuiglijk dieet is erop gericht dat alle sensorische input, alle sensaties die onze zintuigen stimuleren, gedurende de dag in balans is. De gedachte achter het dieet is dat kinderen pas kunnen functioneren als hun zintuigelijke behoeften goed worden vervuld. Zij zullen dan veel beter kunnen leren, communiceren, slapen, spelen en eten. Passend bij de behoefte van je kind kun je een activiteitenschema opstellen, waarmee je zorgt dat de informatieverwerking via de zintuigen goed verloopt, zodat alle zintuigen worden gestimuleerd en niet overprikkeld raken.

Wat is een zintuigelijk dieet?
©Gemütlichkeit from Canva

Voor wie?

Als sensorische informatieverwerking niet soepel verloopt dan kun je merken dat kinderen enorm emotioneel reageren op bepaalde situaties of juist heel druk worden als bijvoorbeeld de tv aan staat. Hoe kinderen op geuren, kleuren, geluiden, licht en beweging verschilt enorm per kind, maar als je ervaart dat jouw kind in zo’n situatie altijd hetzelfde reageert dan is een zintuigelijk dieet misschien wel het proberen waard. Ook voor kinderen die juist prikkels mijden kan een zintuigelijk dieet helpen om meer balans te brengen in zijn of haar leven.

Hoe werkt een zintuigelijk dieet?

Je kunt een zintuigelijk dieet volgen volgens een vast schema, maar je kunt ook meer alert zijn op de situaties waarin jouw kind zintuigelijke input nodig heeft. Stuitert je kind door de kamer of springt hij op de bank, dan is dat het moment om even 10 minuten op de trampoline te springen. Het springen zal de zintuigelijke behoefte vervullen, zodat hij daar niet verder naar gaat zoeken. Een ander voorbeeld is een drukke ruimte, waaruit jij en ik ons misschien het liefst even willen terugtrekken. Dit kun je ook duidelijk aan je kind merken. In dat geval kun je een koptelefoon aanbieden, zodat het geluid wat meer wordt gedempt.

Hoe help jij je kind?

Als je alert bent op het gedrag van je kind in bepaalde situaties, dan voer je het zintuigelijk dieet misschien al onbewust uit. Het is belangrijk om te beseffen dat je kind vaak niets kan doen aan zijn gedrag, maar jij als ouder wel. Bij kauwsieradenenmeer.nl verkopen we hulpmiddelen die helpen bij de uitvoering van het zintuigelijk dieet. Je vindt ze hier!

Afbeelding: ©FamVeld from Getty Images

Lees ook

Stimuleer de zintuigen met een sensorisch dieet + tips!

Met een sensorisch dieet (zintuiglijk dieet) stimuleer je op een eenvoudige manier de zintuigen. In [...]

Zwaar werk activiteiten

Zwaar werk? Dat wil je toch vermijden? Nou, een beetje gewichtheffen op z’n tijd kan [...]

Wiebelen en friemelen in de klas

Hoe herken je wiebelen en friemelen in de klas? Wat voor oplossingen zijn er voor [...]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2157 reviews.
9,3

Reviews & Zekerheden

9,3
(2157)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info