Concentreren kun je kinderen leren

Concentreren kun je kinderen leren

“Mijn kind kan zich niet of niet goed concentreren op school, wat kan ik doen om te helpen?” is een vraag die wij vaak horen. Het is heel vervelend als je kind last heeft van concentratieproblemen op school, omdat het dan snel is afgeleid en hierdoor de uitleg van rekensommen mist of de inhoud van een les. Het is dus niet alleen vervelend op het moment zelf, omdat het bijvoorbeeld onrust bij je kind veroorzaakt, maar het heeft ook gevolgen voor de leerprestaties.

Concentratieprobleem bij je kind: is het een concentratiebelemmering of een concentratiestoornis?

Voordat je op zoek gaat naar de oplossing van het concentratieprobleem bij je kind is het belangrijk dat je weet waar de concentratieproblemen vandaan komen. Een concentratiebelemmering is doorgaans makkelijker aan te pakken dan een concentratiestoornis. In het tweede geval is het concentratievermogen niet goed ontwikkelt, terwijl een kind in geval van een concentratiebelemmering zich niet kan concentreren door omstandigheden. Wat altijd belangrijke aspecten zijn voor een goede concentratie bij je kind zijn:

  • voldoende slaap
  • gezonde voeding en voldoende drinken
  • een balans tussen het moeten concentreren en het kunnen en mogen ontspannen
  • voldoende beweging

Train het werkgeheugen van het kind

Het werkgeheugen trainen kan helpen om de concentratie van je kind te verbeteren. Wat is het werkgeheugen? Dat is de plek waar informatie tijdelijk wordt opgeslagen door de hersenen. Als je het werkgeheugen gaat trainen, door het doen van oefeningen, dan vergroot je dit werkgeheugen. Hoe groter dit werkgeheugen, hoe beter de concentratie. Spelletjes kunnen hierbij helpen.

Spelletjes spelen verbetert de concentratie

Spelletjes spelen verbetert de concentratie

Naast bovenstaande tips kun je ook op een andere manier de concentratie van je kind verbeteren. Hoe doe je dat? Dat kan op een leuke manier door het doen van spelletjes. Als je bij kinderen spelenderwijs de concentratie traint, is het geen vervelende manier om ermee bezig te zijn. Voor elk kind in elke leeftijd zijn passende spelletjes. Met kleuters speel je een spel als Memory of Dokter Bibber of laat ze een puzzel maken. Ook spelletjes als “Ik ga op reis en neem mee…” die je altijd en overal kunt doen zijn een goede training voor de concentratie. Voor oudere kinderen pak je een schaak- of dambord. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen de regelmatig schaken of dammen zich beter kunnen concentreren dan kinderen die dat niet doen. Geen verrassing waarom leren schaken op veel basisscholen wordt aangeboden.

Laat je kind bewegen en verbeter hiermee de concentratie op school

Je kind laten bewegen kan enorm helpen in geval van concentratieproblemen. Alle soorten bewegingen, klein en groot, zijn goed. Laat het kind spelen met friemelspeelgoed of laat het in de klas op een wiebelkussen zitten. Maar ook springen op een trampoline helpt.

Wat ook goed kan helpen is de ‘Think-N-Roll’. Dit is een voetroller die je heel eenvoudig aan de stoelpoten kunt bevestigen zodat de passieve zitplaats wordt veranderd in een actieve. Het kind, dat moeite heeft met stilzitten, kan bewegingen maken met z’n voeten waardoor de onrust bij het kind minder wordt. En als het kind rustig is dan neemt de concentratie toe. De voetroller maakt geen geluid waardoor het niet storend is voor de andere kinderen in de klas.

Lees ook

Mijn kind kan zich niet concentreren op school

Een goede concentratie zorgt ervoor dat kinderen in de klas de informatie en lesstof goed [...]

Concentratie | 10 spelletjes om je concentratie te verbeteren

De concentratie verbeteren van je kind is met deze 10 leuke en uitdagende spelletjes eenvoudig. [...]

Goed kauwen is belangrijk voor geheugen én concentratie

Goed kauwen is belangrijk voor het geheugen, dat vergeten we nog wel eens. Denk maar [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2013 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren