Massage bij overprikkeling of onderprikkeling kind

Massage bij overprikkeling of onderprikkeling kind

Tijdens een massage worden de spieren in het lichaam gemasseerd, door de handen van een masseur. Op deze manier wordt de stofwisseling gestimuleerd en gaat de spierspanning terug naar de ‘normale’ stand. En juist dit laatste is wat je wilt bereiken bij kinderen die overprikkeld of onderprikkeld zijn. Want bij overprikkeling en ook onderprikkeling is de spierspanning of te hoog of te laag. Na het masseren komen gelukshormonen vrij, je slaapt beter en de opgebouwde stress neemt af. Dankzij massages doorbreek je het patroon waarin je kind zit. Het komt weer beter in zijn vel te zitten.

Overprikkeling en onderprikkeling bij je kind: de klachten

Zowel overprikkeling als onderprikkeling zijn niet fijn voor je kind. In beide gevallen is het namelijk uit balans. Bij overprikkeling heeft je kind teveel prikkels (een prikkel is informatie die je binnenkrijgt via de verschillende zintuigen: horen, zien, voelen, proeven en ruiken) die het moet verwerken. Het brein loopt over waardoor je kind heel verdrietig kan worden, een woedeaanval kan krijgen, slechter slaapt en/of zichzelf onzichtbaar maakt. Als je kind moeite heeft met het verwerken van prikkels, kan ook onderprikkeling een oorzaak zijn. Het kind krijgt in dat geval te weinig prikkels binnen, wat niet wil zeggen dat ze er niet zijn. Het signaal van de prikkel kan bijvoorbeeld minder goed binnenkomen. Ook dit zorgt ervoor dat een kind niet optimaal kan functioneren.

Hoe help je een overprikkeld of juist onderprikkeld kind?

Een kind dat last heeft van overprikkeling of onderprikkeling zit hierdoor vaak niet lekker in z’n vel. Het heeft (grote) impact op hoe het zich voelt. Massage is een goed en bewezen hulpmiddel om een kind te helpen. Door het masseren ervaart het kind een ontspannen gevoel; de overprikkeling of onderprikkeling wordt minder. Het werkt kalmerend. En lichaam en geest worden weer één waardoor de gezondheid, fysiek en mentaal, verbetert.

De voordelen van massage

Massage is heel effectief bij overprikkeling en onderprikkeling.

  • Massage bij overprikkeling
    Een overprikkeld kind zal veel stress en spanning ervaren. Door het lijf van een overprikkeld kind te masseren doorbreek je deze vicieuze cirkel. De spierspanning neemt niet meer toe maar af. De massage heeft een kalmerende werking waardoor (lichamelijke) klachten afnemen. Als een kind langdurig overprikkeld is dan kan dat zelfs leiden tot gevoelens van uitputting en grote stress. Dankzij de massage voelt het kind weer energie in lijf en hoofd
  • Massage bij onderprikkeling
    Kinderen die onderprikkeld zijn, zijn vaak druk. Een massage, fysiek contact, doorbreekt dit gedrag en het kind wordt weer rustig en voelt zich ontspannen. Een verzwaringskussen of -knuffel helpt ook goed. Dit biedt dezelfde ‘warmte’ en liefdevolle druk op het lichaam. In een eerder blog schreven we al over wat diepe druk kan opleveren bij overprikkelde, en dus ook, onderprikkelde kinderen

Lees ook

Tips tegen overprikkeling bij autisme

Prikkels komen binnen via je zintuigen en omvat alles wat je ziet, hoort, voelt, proeft [...]

Qigong zintuigen massage bij autisme

Massage bij autisme? Het lijkt een beetje onlogisch aangezien de meeste autisten niet bepaald op [...]

Hoe ga je als je hoogbegaafd bent om met prikkels?

Hoe ga je als je hoogbegaafd bent om met prikkels? We leggen het je uit [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2014 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren