Op vakantie met een hooggevoelig kind? Dankzij deze tips wordt het een ontspannen vakantie

Op vakantie met een hooggevoelig kind? Dankzij deze tips wordt het een ontspannen vakantie

De zomervakantie komt steeds dichterbij. We kijken daar allemaal massaal naar uit. Maar geldt dat ook voor gezinnen met een hooggevoelig kind? Op vakantie gaan betekent tijdelijk naar een andere, vaak nieuwe, omgeving en dus nieuwe situaties. Het hooggevoelige kind vindt het vaak lastig om informatie en emoties te filteren. Dat is zeker een uitdaging in een nieuwe omgeving waarin het kind alle informatie waarneemt. Doordat ze elk detail in zich opnemen kunnen ze overprikkeld raken. Hoe ga je dan toch ontspannen op vakantie?

Tips voor een ontspannen vakantie

Vakantie en ontspannen zijn twee begrippen die voor bijna iedereen bij elkaar horen. Toch is dat niet voor iedereen zo. Als je moeite hebt met veranderingen en stress krijgt van nieuwe situaties of omgevingen, is een vakantie helemaal niet zo ontspannen. Vaak zien kinderen die hooggevoelig of hoog sensitief zijn voordat zij op vakantie, al erg op tegen die vakantie. Daarom is het fijn om voorafgaand aan de vakantie, tijdens de reis en vakantie zelf een aantal handvatten te hebben waarmee je het je kind, en dus jezelf en de rest van het gezin, wat makkelijker maakt. Zodat de vakantie toch een ontspannen vakantie wordt.

Voorafgaand aan vertrek

Hoe maak je het je kind en jezelf zo makkelijk mogelijk, voorafgaand aan jullie vakantie? Door het zo overzichtelijk mogelijk te maken. Dat wil zeggen, bereid je kind op tijd en in alle rust voor. Geef je kind de informatie die je hebt en maak de vakantie visueel door foto’s en bijvoorbeeld plattegronden en de route te laten zien.  Je kunt ook een aftelkalender maken tot de dag van vertrek. Net zoals je doet bij een verjaardag of bijvoorbeeld Sinterklaas. Laat je kind helpen als je de tas of caravan gaat inpakken. Dan kan hij zelf aangeven wat meegaat en heeft hij overzicht.

Tijdens de reis

Als je rustig wilt vertrekken zorg er dan voor dat je ruim op tijd alle spullen klaar hebt staan. Op deze manier ga jij ontspannen weg en dat voelt je kind. Geef hem in de auto een lievelingsknuffel en laat af en toe op de route zien waar jullie zijn en hoe lang jullie nog moeten rijden of vliegen. Een leuke tip voor tijdens de reis: doe samen autobingo. Dat voorkomt verveling en geeft afleiding. Download de bingokaart hier.

Tijdens vakantie

Om de vakantie zo goed mogelijk door te komen met elkaar, is het belangrijk dat je ook hier, net als thuis, een bepaalde regelmaat aanhoudt wat betreft indeling van de dag. Voorkom onverwachte uitstapjes. Laat je kind niet elke avond heel laat naar bed gaan; hiermee voorkom je dat het niet voldoende uitrust en de prikkels van overdag niet kan verwerken. Heeft je kind behoefte aan een rustig plekje waar hij zich even terug kan trekken? Zorg voor een vast en veilig plekje in de tent, caravan, huisje of hotel. Je kind wordt rustig, de stress neemt af en het kan zich weer opladen.

Ideale vakantiebestemming voor hooggevoelige kinderen

Wat is de ideale vakantiebestemming als je kind hooggevoelig is? Kies dan voor kleine campings of campings middenin de natuur. Op kleine campings is vaak weinig te doen – geen vol animatieprogramma. De natuur nodigt uit om zelf te spelen en geeft rust. Ook kan het helpen om een bestemming te kiezen waarvoor je niet lang hoeft te reizen. Dat scheelt stress tijdens de reis omdat je niet ver van huis gaat en maar kort in de auto zit.

Ga je niet op vakantie en blijf je thuis? Dat betekent dat je kind in de vertrouwde en veilige omgeving blijft. Dat scheelt een hoop stress. Toch is het goed, om ook in dit geval, een planning te maken met een dagindeling. Als het ritme van school wegvalt is het fijn om voor elke dag duidelijk te hebben wat het programma is. Zorg voor dagen met en dagen zonder activiteit. Deze balans zorgt ervoor dat je kind niet te weinig prikkels krijgt, wat voor onderprikkeling zorgt. Ook dan kan het kind gedrag vertonen wat je liever voorkomt.

Lees ook

5 tips voor de laatste schoolweken

Het einde van het schooljaar is in zicht. De laatste weken van het schooljaar zijn [...]

Autisme en vakantie + tips

Autisme en vakantie + tips Vakantie is vaak iets waar mensen ontzettend naar uitkijken. Even [...]

Prikkelgevoelig kind voorbereiden op een lange zomer

De zomervakantie staat weer voor de deur een periode waar veel mensen en kinderen naar [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.