Ben jij één van die Nederlanders die vaak problemen heeft met slapen? Dan kan het zijn dat je gedurende de dag teveel prikkels opneemt die je, eenmaal rustig in bed, allemaal moeten verwerken. Je kunt je dan misschien ook wel voorstellen dat het voor een goede nachtrust beter is om de hoeveelheid prikkels op een dag te beperken. Kortom, overprikkeling voorkomen is beter dan genezen. In dit blog een aantal tips hoe je dat het beste aanpakt.
Overprikkeling, wat is dat?
Wat is overprikkeling nou eigenlijk? Hoe herken je het? Wanneer je gevoelig bent voor prikkels dan komt er gedurende de dag meer informatie (prikkels) bij je binnen dan bij iemand die er minder gevoelig voor is. Wanneer je niet genoeg tijd neemt om al deze prikkels goed te verwerken ga je over je grens heen en raakt je zenuwstelsel overbelast, oftewel overprikkeld.
Symptomen van overprikkeling
De symptomen van overprikkeling kunnen van persoon tot persoon verschillen. Het begint vaak met deze klachten:
- vol hoofd
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- hartkloppingen
- onzekerheid
- minder goed kunnen concentreren
- gespannen spieren
- humeurig
Bron: https://www.disofa.nl/blogs/overprikkeling-zo-herken-je-het-en-dit-kan-je-er-aan-doen/
Een langere periode van overprikkeling kan zelfs leiden tot geestelijke en lichamelijke klachten zoals maag- en darmklachten, depressie, gewrichtsklachten en burnout. Zo zie je dat het ontzettend belangrijk is om overprikkeling serieus te nemen!
Sensorische overprikkeling
Er zijn verschillende soorten overprikkeling. Wij hebben het in onze blogs regelmatig over problemen met de sensorische informatieverwerking. De zintuigen kunnen namelijk onderprikkeld, maar ook overprikkeld raken. Onze webshop is gespecialiseerd in producten die de zintuigen hierbij ondersteuning kunnen bieden.
Cognitieve overprikkeling
Nog een veel voorkomende is de cognitieve overprikkeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan problemen met de concentratie en daardoor moeilijk kunnen leren. Ook voor problematiek hebben we de nodige ondersteunende producten in ons assortiment. Voor kinderen die het lastig vinden om in de ochtend en avond hun routine af te werken is er bijvoorbeeld de checkpad. En natuurlijk kunnen onze kauwsieraden ook goed helpen bij het vergroten van de concentratie, of dit nou komt door cognitieve onderprikkeling of overprikkeling.
Tips om overprikkeling te voorkomen
Zoals gezegd is overprikkeling voorkomen het beste. Maar hoe pak je dat nou het beste aan? Hier een paar tips:
- Overprikkeling voorkomen begint bij acceptatie. Erken wanneer je een teveel aan prikkels binnen hebt gekregen en gun jezelf de tijd om ze goed te verwerken.
- Dat betekent soms ook nee zeggen tegen bepaalde activiteiten zoals feestjes of andere bijeenkomsten. En dat mag.
- Probeer waar mogelijk te ontspannen. Trek makkelijk zittende kleding aan en plan desnoods iedere avond een half uur “niks” in. Even helemaal geen prikkels, heerlijk!
- Zorg voor mensen om je heen die je energie geven in plaats van nemen.
Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen! Zie jij dat je kind overprikkeld raakt? Neem dat dan serieus en probeer het aantal prikkels drastisch te verminderen.
Let wel, ervaar je lichamelijke of geestelijke klachten? Ga dan altijd even langs de huisarts om een medische oorzaak uit te sluiten!
Pingback: Tips om ontspannen naar bed te gaan voor kinderen en volwassen